index
 

SAKKOPRIJS VOOR EEN TAALKUNSTENAAR

 


SAKKOPRIJS VOOR EEN TAALKUNSTENAAR

Albert Hagenaars krijgt prijs voor ruim 25 jaar schrijven van boeken.

Bergen op Zoom – Als kleine jongen zoog Albert Hagenaars indrukken van exposities en muziek als een spons op. Toen hij zelf in staat was zijn gevoelens uit te drukken op doek en op papier, stond voor hem de relatie tussen de dagelijkse realiteit en de fantasie centraal. Deze relatie komt al ruim vijfentwintig jaar terug in zijn boeken en gedichtenbundels. De taalkunstenaar ontving afgelopen zaterdag in Het Markiezenhof uit handen van juryvoorzitter Willem Vermeulen de Sakko Cultuurprijs voor zijn verzameld werk.

De Bergenaar was vooral blij met de sculptuur van de Zeeridder die bij de prijs hoort. “Ik heb er een band mee, omdat ik de originele versie elke dag vanuit onze keuken op de toren van het Markiezenhof zie prijken. Werkelijk elke dag zie ik hem blinkend in de wind draaien, een bewijs van zowel flexibiliteit als standvastigheid, kenmerken waarover elke kunstenaar dient te beschikken’’, aldus Hagenaars. Maar bovenal symboliseert de windvaan voor hem wederom de lijnen tussen de werkelijkheid en de verbeelding. De zeeridder doet hem denken aan Pesagos, het gevleugelde paard uit de Griekse mythologie. “Als zesjarige was ik verbluft toen ik dit verhaal las, zag dat een dergelijk wezen bestond. Voor het kind dat ik toen was, onder de indruk van de kracht van het gedrukte woord, moest alles wat in een boek stond wel waar wezen. Mijn klasgenoten lachen me uit. Hoe kon ik zulke onzin geloven? Dit moment was de eerste keer dat ik de breuk voelde tussen de realiteit en de fantasie, en daarmee ook de band tussen die twee verschillende maar in elkaar grijpende werelden. Het is mijn basis.’’

Behalve gedichten, romans en vertalingen schrijft en schreef Hagenaars ook kritieken, voor onder meer de Haagsche Courant.

“Als lector van Poëzie–uitgeverij WEL was de literair kunstenaar nauw betrokken bij de productie van tientallen bundels, geschreven door collega–dichters. In veel van zijn werk komt Bergen op Zoom terug. Dat is voor ons een belangrijk argument geweest hem de prijs toe te kennen. Hij schrijft op zich voor een klein publiek maar aan de andere kant zijn zijn dichtregels ook voor een groot publiek toegankelijk. Zoals zijn teksten die in stadspark Kijk-in-de-Pot zijn te vinden,’’ aldus juryvoorzitter Vermeulen.

Hoofdsponsor van de prijs, het bedrijf Tamoil, liet via directeur Peter Etman weten graag door te gaan met de jaarlijkse toekenning.

Hagenaars publiceert niet alleen, hij reist veelvuldig en geeft ook les op het ROC in Bergen op Zoom. “Ik geef Nederlands aan buitenlandse mensen. Mooi om te zien hoe al die culturen bij elkaar komen, het is een inspiratiebron voor m’n schrijfwerk’’.

Tijdens de uitreiking werd hij blij verrast met een optreden van het trio Dangiang Parahiangan, muziek en zang uit West-Java (Indonesië). Java is het eiland waar zijn vrouw vandaan komt en waar het echtpaar zich over enkele jaren definitief wil vestigen.

Sanne Schelfaut. BN/De Stem, 12 november 2007


 

index