index
 

LITERAIR KUNSTENAAR ALBERT HAGENAARS (52) WINT SAKKO CULTUURPRIJS  

 


“Ik geloof in mijn werk dus de uitreiking van de prijs zie ik als correct”

Bergen op Zoom – Jaren geleden verwachtte Albert Hagenaars (52) de Sakko cultuurprijs voor Kunsten en Letteren al in de wacht te slepen, maar toen dat niet het geval was, heeft hij niet meer aan de prijs gedacht. Afgelopen weekend mocht hij de Sakko Cultuurprijs dan toch in ontvangst nemen. Daar de literair kunstenaar geen last heeft van valse bescheidenheid, vindt hij dat niet meer dan terecht: “Als schrijver geloof ik in mijn werk en ik vind de keuze van de jury dan ook correct.”

Als 25 jaar werkt de Bergenaar als literair kunstenaar. Tal van romans en dichtbundels heeft hij inmiddels op zijn naam staan dus dat hij de oeuvreprijs won die een kunstenaar slecht één keer in zijn leven kan winnen, vindt Hagenaars niet verbazingwekkend.
“Zeker toen mijn collega en goede vriend Bert Bevers de Sakko-prijs in 1999 in ontvangst mocht nemen, dacht ik dat ik even later aan de beurt zou zijn. Toen dat niet het geval was, heb ik niet meer aan de prijs gedacht”

NIET CHAUVINISTISCH

Dat Hagenaars dit jaar in de prijzen viel, vindt de kunstenaar terecht. “Ik ben geen type voor valse bescheidenheid dus ik durf ook te zeggen dat ik de keuze van de jury niet meer dan correct vind. Het is een blijk van erkenning voor schrijvers die zich verdienstelijk maken op het gebied van kunst en cultuur en dat heb ik dan ook gedaan.”
Al 25 jaar leg ik als schrijver de relatie tussen de eigen cultuur en die in andere delen van de wereld. De eigen cultuur is voor mij natuurlijk de Bergse, maar ik voel me geen ‘Krab’ en ben ook niet chauvinistisch. Veel Bergenaren zijn dat wel en zij spreken dan ook graag over de mooiste stad in Nederland. Belachelijk! Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Deze mensen kijken niet verder dan hun stedelijke neus lang is”

VREEDZAME SAMENLEVING

Hagenaars zegt dan ook fel tegen elke vorm van fundamentalisme te zijn: “Ik voel me allereerst wereldburger. Of we het nu hebben over radicale moslims hebben of de standpunten van Wilders, ik moet er niks van hebben. Ik ben absoluut voorstander van de multiculturele samenleving en dat draag ik in mijn boeken dan ook uit. Daarin beschrijf ik ontmoetingen en confrontaties tussen verschillende culturen. De afgelopen vijftien jaar beschrijf ik Indonesië. Dat is het ultieme voorbeeld van de multiculturele samenleving, want daar leven driehonderd culturen op 13.000 eilanden. Soms is er daar een burgeroorlog, maar doorgaans leeft men daar in goede harmonie. Indonesië is een toonbeeld van een vreedzame samenleving en dat drijft mij.”

OP STAPEL

Ondanks de vele boeken die de kunstenaar schreef, zit hij nog steeds boordevol inspiratie. “Ik ben blij met de Sakko Cultuurprijs, maar dat betekent niet dat mijn loopbaan als schrijver nu ten einde is. Integendeel. Het is dat je hem maar één keer in je leven kan krijgen, want anders zou ik hem over een jaartje of 25 wel weer willen krijgen. Binnenkort komen er weer een roman en een dichtbundel van mijn hand uit. Verder staan er nog ontzettend veel projecten op stapel. Nee, ik blijf schrijven tot ik er bij neerval.”

 

Vera de Geus, De Bode, 18 november 2007


 
index