index
 

Tien vragen over uitgaan en cultuur. Deze aflevering voorgelegd aan Albert Hagenaars, redacteur bij Uitgeverij WEL, recensent bij de Nationale Bibliotheek Dienst en tevens auteur.

Welke boeken leest u het liefst?

Voor zowel mín plezier en als mín werk lees ik veel poŽzie. Daarnaast voornamelijk geschiedenisboeken, het liefst over andere culturen en periodes zoals de Middeleeuwen, de Renaissance.

Wat was de laatste tentoonstelling die u bezocht?

De grote overzichtstentoonstelling van Giovanni Descoeurs in Parijs. Ik ben er drie achtereenvolgende dagen geweest. Vooral bij zín schilderijen kan ik wel janken, zo aangrijpend vind ik die. Jammer dat hij dit succes niet zelf meer mee kan maken.

Gaat u regelmatig naar de bioscoop of het theater?

Ik bezoek vooral de bioscoop, toch wel een keer of drie per maand, al zou ik liever drie keer week gaan. Meestal in Antwerpen, omdat je daar een grote keuze hebt en godzijdank geen pauzes. Die zijn een belediging voor de filmmakers en het publiek. In het theater kijk ik graag naar psychologische dramaís zoals die van Het Zuidelijk Toneel. 

Wie is uw favoriete acteur of actrice?

Anna Magnani, omdat ze vaak een dubbele rol speelt, eentje voor het publiek en eentje voor zichzelf. Het is dan alsof ze wil zeggen: ĎHť jongens, het is maar film, en zie mij eens dollen.í Ik ben gek op dat soort verdiepingen. Daarnaast kijk ik met extra open ogen naar o.a. Donald Sutherland, Dirk Bogarde, Gene Hackman.Foto: Machteld Wijnen

 

Naar welke muziek luistert u graag?

Vooral naar moderne klassieken als Shostakovich, Rachmaninov en Ives maar op de eerste plaats naar Mahler. Op mín zestiende hoorde ik ĎDas Lied von der Erdeí en dat was een schok van herkenning. Een vriend van me, Ray Fairclough, die een wandelende muziekencyclopedie is, haalt me met enthousiasme en het nodige geduld uit mín analfabetisme op het gebied van de popmuziek. Ik kan nu van John Hassell, Starfish Pool en ambient music genieten. Ook Bebop en Cool Jazz laat ik altijd binnen in mín hoofd.

Waar gaat u het liefst heen op vakantie?

Buiten de zomer naar Frankrijk en in de zomer naar IndonesiŽ. In beide landen heb ik veel vrienden. Vakantie is voor mij op de eerste plaats je onderdompelen in een andere cultuur. Het intrigeert me om je eigen taal en cultuur van buitenaf te kunnen zien. Niet voor niets zijn interculturele relaties, samen met de liefde, het belangrijkste thema in mín boeken.

Wat vindt u de leukste stad?

Dat ligt aan de omstandigheden. In het algemeen, in ons land, Maastricht. Voor de hoogbouw, Rotterdam. In Frankrijk Aix-en-Provence. Om te wonen Bergen op Zoom, dat dan misschien wel een gezapig plaatsje is maar ook de waarde van een gezellig nest heeft. Het is voor mij een ideale uitvalsbasis.

Wat is het volgende grote plan?

Samen met de musicus Jan Walraven een cd maken van de prachtige composities die hij bij mín bundel ĎLinguisticumí maakte. Verder komen er weer een paar nieuwe boeken aan.

Wat doet u het liefst op zondag?

Als ik in BoZ blijf, dan beitel ik vier grote letters uit de naam van deze dag: RUST. Als ik ergens anders ben, hul ik me ook in een brave mantel op deze dag des Heren.


UITKRANT, november 1995

index