index

GEDICHT ‘HAAGBEUK’ IN BOOMLEZING

  

Eind oktober werd Kunst en Bomen 2014 afgesloten, een kunstproject in Midden-Brabant dat o.a. de samenwerking beoogde van diverse artistieke disciplines en tot stand kwam door de inzet van maar liefst 200 vrijwilligers uit de gemeente Oisterwijk en omgeving.

Boomspecialisten selecteerden 100 bomen in het buitengebied en de bebouwde kom van de betrokken dorpen (naast Oisterwijk ook Moergestel en Heukelom). Vervolgens werden even zoveel professionele kunstenaars uitgenodigd om uit dit monumentale bestand een boom te kiezen en er een werk in, tegen, aan of onder te realiseren. Tenslotte werd daar op 22 juni een nationaal dichtersfestival aan vastgekoppeld. Bij die gelegenheid las ook Albert Hagenaars uit eigen werk voor.

Vanwege het grote succes van dit festival was het mogelijk ook nog een aan bomen gewijde anthologie te produceren. Op zondag 26 oktober verscheen, tijdens een nieuwe poëziebijeenkomst, deze boomlezing onder de titel ‘Boomparels’.

Albert Hagenaars was al in een vroeger stadium de oude haagbeuk op het kruispunt Terburghtweg / Canisiusstraat toegewezen, een boom die hij ‘deelde’ met keramiste Mariëtte van den Bergh. Hij noemde zijn speciaal voor de boekuitgave geschreven tekst naar deze boom.DE HAAGBEUK

Noch haag noch beuk

groeit de verweerde haagbeuk

 

dwars door ringen vol volksverhalen

vanuit lagen verstuivend bijgeloof.

 

Meerduidig vertakt zij zich, stuwt

met het ritme van bejaarde bomen

 

haar sappen voort tot in de vingers

van wie haar twijgen beroert.

 

Even hardnekkig als deze betekenis

rekken de wortels naar het licht

 

duwen één woord op tot dit gedicht.


 


Foto: Siti Wahyuningsih.

 

Enkele van de andere dichters zijn: Catharina Boer, Ewoud Willem van Doorn, Olaf Douwes Dekker, Mieke Grever, Kees Hermis, Kees van Meel, Jan Smeets, Pien Storm van Leeuwen, Hanneke Stuart en Y. Né.

Ellen Geerts zorgde voor het omslagontwerp en maakte de schilderijen die eveneens in de bundel werden afgebeeld. Het ontwerp van het boek is van de hand van mede-initiatiefnemer Carel Brands.

 

 


index