indexDRIE GEDICHTEN ALS ONDERDEEL VAN SCULPTUUR

Synapsz, een kunstenaarsgroep van steeds wisselende samenstelling, organiseerde een eerbetoon aan drie collega's van de vorige generatie wier werk bepalend is geweest in West-Brabant gedurende pakweg de laatste vijftig jaar, te weten Fons Gieles (1924 - 1995), Joop Mijsbergen en Jan Wessendorp.

Roulerende werken van dit drietal worden in de maanden september, oktober en november 2018 samen met reacties van de leden van Synapsz tentoongesteld in Museum Het Markiezenhof. Tevens zijn er lezingen, één per schilder, in het Centrum van de Kunsten, eveneens in Bergen op Zoom.

Synapsz-medewerker Richard de Weert construeerde een metershoge sculptuur getiteld La Brouette. Hij nodigde Albert Hagenaars uit een drietal korte gedichten te schrijven met betrekking tot het werk van Fons Gieles, Joop Mijsbergen en Jan Wessendorp, die in het beeld zouden worden opgenomen.

Albert Hagenaars maakte drie gedichten, met het door Synapsz gekozen thema als uitgangspunt. Voor Fons Gieles was dat De Stad, voor Joop Mijsbergen De Zee en voor Jan Wessendorp De Mens.
Zijn teksten tellen elk evenveel regels, naar beneden steeds langer wordend, zodat ze passen op de prisma-vormige panelen.
De gedichten werden in hout gebrand en aangebracht op een van de ronde zijkanten van de kabelwinder die als sokkel dient.Jan Wessendorp. De weg die wij gaan. Acryl op linnen en hout.


Jan Wessendorp. Voorbij alle dag. Acryl en olieverf op linnen en hout.


Jan Wessendorp. De goede tuinman (detail). Acryl op linnen en hout.

Jan Wessendorp. De goede tuinman. Acryl op linnen en hout.


Jan Wessendorp. Drijfjacht.


Jan Wessendorp. Titel volgt.Joop Mijsbergen. Modern times (detail).Joop Mijsbergen. Modern times.

Joop Mijsbergen. Titel volgt.

Joop Mijsbergen. Booreiland, 1998. Aquarel.
Fons Gieles. Schuren in het bos. Olieverf. Locatie en jaar onbekend.


Fons Gieles. Hoek Vismarkt en Hofstraat. Tekening. Zonder jaartal.Fons Gieles. De Gevangenpoort, houtsnede, 1966.


Richard de Weert. De sokkel van zijn sculptuur La Brouette in de opbouwfase.


Richard de Weert. La Brouette.


Richard de Weert. La Brouette.


Een gezamenlijk uitgevoerd werk van Synapsz, 2018.
Foto: © Albert Hagenaars


Een gezamenlijk uitgevoerd werk van Synapsz, 2018.
Foto: © Albert Hagenaars


Een gezamenlijk uitgevoerd werk van Synapsz, 2018.
Foto: © Albert HagenaarsSynapsZ verzorgde een verslag in boekvorm van de activiteiten rond de eerbetoonstelling. Op zaterdag 6 juli werd het eerste exemplaar aangeboden aan Frank Petten, burgem.eester van Bergen op Zoom. De uitreiking vond eveneens plaats in Museum het Markiezenhof.

Van Albert Hagenaars werden vier gedichten in deze publicatie opgenomen.
index