index







GEDICHT ‘FASCINATIO’ BIJ SCULPTUUR VAN GERARD FRANSEN
 
Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft in de periode 2018-2025 een samenwerkingsverband met zes regionale musea voor in totaal vier rondreizende tentoonstellingen met elk een thema dat gebaseerd is op de traditionele elementen: aarde, water, lucht en vuur.
 
De deelnemende musea zijn: 1) het Museum Gouda, 2) het Markiezenhof in Bergen op Zoom, 3) Gemeentemuseum Het Hannemahuis in Harlingen, 4) het Westfries Museum in Hoorn, 5) het Stedelijk Museum Zutphen en 6) het Limburgs Museum in Venlo.
 
De vier exposities kregen de namen: 'Lage Landen', 'Koele Wateren', 'Hoge Luchten' en 'Hete Vuren'. Eén van de invalshoeken is het onderzoek naar de identiteit van Nederland. Elke tentoonstelling bestaat uit 40 schilderijen uit de collectie van ’t Rijks, aangevuld door werk van hedendaagse kunstenaars die in de betreffende regio’s werkzaam zijn.
 
Voor de laatste tentoonstelling, 'Hete Vuren', werd een sculptuur van gesmolten glas en verschroeid hout geselecteerd van beeldhouwer Gerard Fransen. Vanwege de succesvolle samenwerking voor het project 'De Stem' in 2015-2016 nodigde hij Albert Hagenaars uit om weer een gedicht te schrijven bij z’n werk. Dat resulteerde in de tekst ‘Fascinatio’. De naam ging vervolgens ook als titel voor de sculptuur dienen.

 
 



 
 

Voorafgaand aan de expositie in het museum was zowel sculptuur als gedicht te zien in de galerie van Stichting Arsis Kunst en Sociëteit aan het Zuivelplein in BoZ, waar bezoekers hun voorkeur voor de werken konden aangeven.
 
'Hete vuren' is in het Markiezenhof te zien van 22 april tot 3 september 2023, en het tweevoudige ‘Fascinatio’ in de zaal boven de gaanderij.














ENKELE ANDERE WERKEN UIT 'HETE VUREN':
 
 

Brandend braambos’ van Jan Wessendorp


 

'Brand op industrieterrein Moerdijk' van Ank van Meer





‘Church on fire’ van Peet Bakx





‘Brandbrief’ van Els Gladdines





‘Jonge man bij kaarslicht’ (1645) van Christiaen J. Dusart





‘De ontploffing van kanonneerboot 2 onder commando van Jan van Speijk' (1832) van Martinus Schouman.




LINKS


Klik hier voor meer informatie over 'Hete Vuren'


Klik hier voor informatie over Peet Bakx


Klik hier voor informatie over Gerard Fransen


Klik hier voor ‘De Stem’ van Gerard Fransen en Albert Hagenaars


Klik hier voor informatie over Els Gladdines

 
Klik hier voor informatie over Ank van Meer


Klik hier voor informatie over Jan Wessendorp


Klik hier voor informatie over Arsis





index