29 foto's
  

index

BEZOEK AAN DE JARDIN DES POETES


Tijdens een verblijf in Parijs in juni werd de weinig bekende Jardin des Poètes bezocht, ook wel Square des Poètes genoemd. Dit weelderige park in Engelse stijl met een oppervlakte van ruim 13.000 m2 is een uitloper van de Jardin des Serres d’Auteuil, waar veel planten en bomen voor de andere Parijse openbare tuinen vandaan komen. Hoewel het verkeersgedruis van de Boulevard Périphérique (waarvan de tunnels zich deels onder het park bevinden) overal te horen is, vormt het park een opvallend rustige plek.
De aan de poëzie gewijde groene long werd op 15 mei 1954 op initiatief van Pascal Bonetti (1888-1975) geopend. Bonetti was journalist, dichter en een getalenteerd organisator. In die laatste hoedanigheid was hij o.m. voorzitter van de Société des Poètes Français en bestuurslid van het Maison de Poésie. Als dichter stichtte hij de beweging van het Harmonisme. In 1962 ontving hij de Grand Prix Littéraire de la Ville de Paris voor zijn hele oeuvre.
In het park staan beelden van dichters (o.m. Théophile Gautier, Jean Moréas, Alexandr Poesjkin en Victor Hugo) en zijn fragmenten te lezen van zo’n honderd dichters. De citaten staan op stenen plaquettes die op rotsblokken zijn bevestigd. Meestal worden ze omringd door eenvoudige bloemencomposities. De versregels zijn overwegend pastoraal en meditatief van aard.
Het monument van Poesjkin, gemaakt door Youri Orekhov, werd in 1999 geschonken door de gemeenteraad van Moskou. De centraal in het park geplaatste buste van Victor Hugo is een van de vele kopieën van het oorspronkelijke werk van Rodin.
Sinds enkele jaren is er sprake van opheffing van het park om de belendende stadions van Roland Garros en George-Hébert beter met elkaar te verbinden. Hopelijk blijft de unieke ruimte behouden voor de poëzie. In elk geval zullen op deze site alle stenen regels van de verzameling te lezen blijven.
Eind 2011 worden de laatste foto’s geplaatst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Jean Moréas

 

 

 

 


Alexandr Poesjkin

 

 

 

 

 

 

 

index