indexBIJDRAGE AAN KUNSTENAARSBOEK


Bibliotheek Het Markiezaat in Bergen op Zoom nodigde boekbinder/papierkunstenaar Ria van der Graaf uit om van januari tot en met augustus 2018 als artist in residence diverse activiteiten te komen ontplooien.
Zij kreeg de Verhalenkamer toegewezen als atelier. Onder het motto 'De kunst van het binden wordt het binden van kunst' werkt ze hier aan een boek waarvoor tal van kunstenaars op haar verzoek de pagina's maken. Elke pagina meet 21 x 26 cm.
Tevens ontstaan hier andere werken, geeft ze workshops, o.a. papier scheppen en sumi-e (een Japanse tekentechniek), en stelt ze haar gereedschap tentoon.

Zij nodigde Albert Hagenaars uit, die speciaal voor dit project een gedicht schreef. Hij vroeg op zijn beurt Richard de Weert de opmaak op zich te nemen en wel in de stijl die eerder gebruikt werd voor een succesvolle projectie bij een optreden van het Residentie Orkest in theater De Maagd.

Albert Hagenaars maakte onderstaande tekst, die bewust kort bleef om het ontwerp genoeg ruimte te laten.een boek
stemmen uit elke hoek

op blad van bladeren
schubben of oude huid

liefde en leed, de mond
vol bloed, zaad en as

bitterder dan in de taal
van ons oudste verbondDe picturale vertaling van Richard de Weert.

De achterkant van de betreffende pagina.

Ria van der Graaf.


Ria van der Graaf (1964, Den Haag) combineert het eeuwenoude ambacht van het boekbinden met het vervaardigen van boekobjecten en papieren sculpturen.
Terwijl ze als grafisch ontwerper bij Rijkswaterstaat werkte, studeerde ze op het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Vervolgens verdiepte ze zich in haar vak op de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda en deed ze studies beeldende kunsten en kunstambacht boekkunst (hogere graad) op de Academie Berchem Beeldende Kunsten in Antwerpen. Momenteel breidt ze op dit instituut haar kennis uit middels een tweejaarlijkse specialisatie.
Zij woont en werkt in Halsteren en heeft regelmatig tentoonstellingen.

Richard de Weert. Foto: AH.


Richard de Weert (1955, Bergen op Zoom) studeerde twee jaar voor een middelbare graad op het instituut Sint-Lucas in Kapellen en vijf jaar op de MUDA opleiding (Multi Disciplinair Atelier) in Gent. Daarnaast volgde hij veel cursussen, o.a. Animatietechnieken, Photoshop, fotografie en webdesign.
Sinds enkele jaren maakt hij deel uit van kunstenaarscollectief Synapsz.

Andere kunstenaars die aan het boek bijdroegen zijn in alfabetische volgorde onder meer: Amy van Eekelen (papier), Gerard Fransen (steen), Peter van der Graaf (poŽzie), Corine Heijmans (schildering), Addy van Kempen (balpen), Myriam van Loon (vilt), Marian Muller (ets), Katrien Muylaert (hennep, wol), Aagje Pel (collage), Emanuela Slanzi (olieverf), Christine Veraart (textiel), Eva Westra (tekening), Irene Weug (textiel) en Mireille van der Zande (glass fusion).

Het Residentie Orkest in Theater De Maagd, tegen de projectie die de inspiratie vormde voor de pagina in het
boek van Ria van der Graaf. Foto: © Richard de Weert, 2016.


De omslag van het boek ontworpen door Koen van der Steen

Bijdrage van Aagje Pel

Bijdrage van Christine Veraart

Bijdrage van Corine Heijmans

Bijdrage van Gerard Fransen

Het boek in wordingMeer informatie volgt.index