index

DEELNAME AAN FESTIVAL 'KUNST EN BOMEN'




Ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan van Oisterwijk in 2012 werd de Stichting Oisterwijk 800 SPOT opgericht. Inwoners van Oisterwijk, Moergestel en Heukelom organiseerden ruim 130 activiteiten. Die maakten zoveel los dat de stichting niet opgeheven werd maar dóórging.

Eén van de werkgroepen organiseerde het festival KUNST EN BOMEN 2014, naar eigen zeggen landelijk het grootste kunstevenement van dit jaar.

Honderd professionele kunstenaars lieten zich inspireren door opmerkelijke bomen die in dit toch al overvloedig groene gebied door boomspecialisten waren geselecteerd. Hun werken werden in, op, naast, aan, door, tegen, om de bomen aangebracht. Enkele deelnemers waren: Frank Beek, Sylvy van Bochove, Marijan Las, Saskia van Oversteeg en Bertram Westra.

Een onderdeel van het festival was de dichtersdag op 22 juni 2014, georganiseerd door de Brabantse Hoeders (door het Prins Bernhardfonds gelauwerde voortrekkers op cultureel gebied in de betreffende provincie) waarvoor Nederlandse stadsdichters werden uitgenodigd alsmede dichters die eerder betrokken waren bij de anthologie ‘Brabants Vlag’, in totaal 15 dichters

Aan Albert Hagenaars werd de boom op routelocatie 15 toegewezen, een bejaarde maar nog kranige haagbeuk op de hoek van de Terburghtweg en de Canisiusstraat. Mariëtte van den Bergh had er keramieken objecten aan kabels in opgehangen.





Bezoekers, zowel fietsers als wandelaars, die poëzie wilden horen, werd gevraagd een van de getoonde bundels te kiezen, waarna Albert Hagenaars daar zelf een tekst uit koos. Daarna volgden in veel gevallen gesprekken over het betreffende gedicht en de kunstwerken in de boom.



























De andere optredende dichters waren o.a. Rick Baggermans, Olaf Douwes Dekker, Marijke Hanegraaf, Kees Hermis, Kees van Meel, Pien Storm van Leeuwen en Jan Kuipers, die in een groot gebied vooral ten zuidoosten van Oisterwijk op voorlazen.









index