index
ONTHULLING VAN ‘BESTAANSGROND’

 
In 1971 vestigde de petrochemische onderneming General Electric Plastics zich in de Theodorushaven, het nog niet lang tevoren gereedgekomen industriegebied van Bergen op Zoom. GEP groeide onstuimig en werd al gauw een van de belangrijkste bedrijven van Zuidwest-Nederland.
In 2007 nam SABIC, wereldleider in gediversifieerde chemicaliën, GEP over.
 
Ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum besloot het bedrijf een kloeke boom bij Poort 3 te planten. De betreffende commissie vroeg in januari 2021 aan Albert Hagenaars om een daarbij passende tekst van ongeveer zes korte regels te schrijven, een gedicht dat geschikt is om een breed publiek aan te spreken.
 
Enkele maanden later bleek het om technische redenen niet mogelijk een boom op de betreffende locatie te plaatsen. Besloten werd om een boomsculptuur bij Léon Vermunt te bestellen, die eerder een kunstwerk voor een andere locatie van het bedrijf had gemaakt, ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan.
 
Na enkele tientallen versies en overleg met Léon Vermunt leverde Albert Hagenaars eind oktober zijn definitieve tekst in.
 
‘Bestaansgrond’ is alweer het achtste gedicht van hem dat in steen of metaal of geschilderd op een muur in de openbare ruimte is geplaatst.

 
 
 
BESTAANSGROND
 
Wees als een boom, van de wortelharen
naar de teerste twijgen ring na ring groeiend
tot onverzettelijke stam van ervaring.
 
Ruis vanuit diepste wezen, verstuif inzicht
in eigen bloeikracht in de ander en blijf
 
verwonderen in ieder verbond, wederzijds.

 
 
 
Op woensdagmiddag 15 december 2021 onthulden directeuren Rutger Bosch en Luc Govaerts beide werken. Ze zijn in cortenstaal uitgevoerd, een sterk, weerbestendig materiaal met een warme bruinrode gloed, feitelijk een legering van ijzer met koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. De naam van dit pas in 1932 gepatenteerde staal betreft een samentrekking van COR (corrosion resistent) en TEN (tensile strength).
 
Woordvoerster Bregje Schouteren en Léon Vermunt lazen bij ontstentenis van Albert Hagenaars, ziek thuis, elk een deel voor van diens al voorbereide toespraak, waarin etymologie en symboliek van de boom aan bod komen en ook overeenkomsten tussen bomen en bedrijven.

 

 

Foto: SABIC, 15-12-2021

Na amper een week bleek het corrosieproces al flink gevorderd. Foto: AH, 21-12-2021

Foto: AH, 21-12-2021

Foto: AH, 21-12-2021

Foto: AH, 21-12-2021

Foto: AH, 21-12-2021

BN De Stem, 22-12-2021

 
 

Klik hier voor informatie over:
 
De andere gedichten van AH in de openbare ruimte
 
Léon Vermunt

SABIC


index