index

DEELNAME VAN ALBERT HAGENAARS AAN DE POEZIEMANIFESTATIE

ONTMOETINGEN AAN HET WATER

GEORGANISEERD DOOR ĎTRAJARTí IN HET KADER VAN 'SCHATTEN VAN BRABANT'

EN ONDERSTEUND DOOR DE PROVINCIE NOORD-BRABANT


In het kader van het grote project Schatten van Brabant organiseerde TrajarT op 14 oktober een poŽziemanifestatie rond cultureel erfgoed in het gebied ten zuiden van Breda. Poosplaatsen, plaatsen om te verpozen bij historie, natuur en poŽzie speelden daarbij een essentiŽle rol. Diverse dichters lieten zich erdoor inspireren en lazen hun gedichten voor op de plaats waar die enkele jaren geleden op monumentaal formaat in het landschap werden aangebracht.

Albert Hagenaars las voor op de locatie waar twee van zijn in opdracht geschreven teksten in een flankenbank verwerkt zijn: aan de Mark, op een steenworp afstand van de grens, met uitzicht op het dorpje Dreef en het plaatselijke kapucijnerklooster.

De andere dichters waren: Frans August Brocatus, Olaf Douwes Dekker (momenteel stadsdichter van Breda), Maarten van den Elzen (redacteur bij uitgeverij De Hoenderbossche Verzen), Kees Hermis, Jasper Mikkers (ook bekend als Tymen Trolksy). Y. Nť (ook beeldend kunstenaar), Pien Storm van Leeuwen (initiatiefneemster van Poosplaatsen), Lauran Toorians (keltoloog en recensent bij het blad Brabant Cultureel) en Willem van de Vrande.

Honderden bezoekers verplaatsten zich van de ene locatie naar de andere en gebruikten hiervoor de fiets. Elke locatie heeft een relatie tot het water. De tocht voerde van de kleine Ledevaert-kerk in Chaam, (waar het ensemble Muse CanNAction vier introductieconcerten gaf die in het teken van poŽzie stonden), langs achtereenvolgens: vennen, veldkapellen, een paraboolduin uit de laatste ijstijd, het slagveld bij Strijbeek, een prehistorisch urnenveld en een beek die lange tijd fungeerde als een grillige grens tussen de Rooms-Katholieke zuidelijke Nederlanden en de Protestants geworden noordelijke Nederlanden.
Vlakbij het kapucijnerklooster in Dreef ging de route verder langs de rivier de Mark, door een voorde, langs fascinerend gevormde meanders, hoogtes waar voor onze jaartelling ijzer werd gesmeed, de locatie van het voormalige Ladderkasteel, landerijen en hoeves van de stiftsdames van de abdij van Thorn, diverse buitenplaatsen en tenslotte kasteel Bouvigne in Breda, een stad die zich al jaren beijvert om met het grote renovatieproject De Nieuwe Mark vooral de historische binnenstad een water-impuls van formaat te geven.

 

 

 

 

 

 

 

 


V.l.n.r.: Kees Hermis, Siti, AH en Frans August Brocatus.

 


V.l.n.r.: Jasper Mikkers (in rood), Annemiek van de Geyn, Noortje Korst, Kees Hermis en mede-organisator Jan-Willem Storm-Van Leeuwen.

 

index