index

BLOEMLEZING ‘DE DEMER’ OP HET PODIUM
In 2013 verscheen een anthologie met gedichten over de rivier de Demer op de markt in Nederland, een project van Uitgeverij Demer. Van Albert Hagenaars is daar een gelijknamig gedicht in opgenomen.

Op zaterdag 22 maart 2014 vond in de Bibliotheek van Diepenbeek de Vlaamse presentatie van het boek plaats. Alle bijdragen, van o.a. Frans August Brocatus, Guy Commerman, Peter Flyn, Joris Iven, Marije Kos, Mark Meekers, Y. Né, Pien Storm van Leeuwen en Hannie Rouweler, werden voorgesteld door de groep Woordtheater Suczes uit Genk. Jef Habex vertolkte de tekst van Albert Hagenaars.

Inleider Joris Iven, die als dichter eveneens een bijdrage aan het boek leverde. Als inwoner van Diepenbeek zorgde hij er mede voor dat de presentatie in de lokale bibliotheek kon plaatsvinden. Foto: © Ton Grotens.DE DEMER

In de zwartste dras, onder vermolmde
populieren, ga ik door de knieën
en vul mijn verweerde handen met je wezen:

Tama Ara, donker woelen, gewijde stroom,

en je weerspiegelt plots in pijnlijk
glinsteren mijn bestaan: levenslust
en verlies en rouw, inzicht vloeiend

van bron naar Dyle en Scaldis en zee.

Eens ving ik eenden in je biezen, geilde
tussen de elzen, kocht een gade, vlocht
wilgentenen tot wanden, dekte daken met riet

en bevocht aan je vettige oevers

wie ons in Zijn naam dacht te moeten knechten.
Ook sloeg ik stammen tot een brug,
behoedde onze belangen, investeerde

maar verloor alles in de straffen van het kruis.

Ik keerde immer weer, heden ten dage
als man van het woord, om je te proeven,
anders dan voorheen te doorgronden,

me voorgoed tot jouw taal te bekennen.

Jef Habex tijdens zijn interpretatie van 'De Demer' van Albert Hagenaars. Foto: © Ton Grotens.


Suczes werd in 1993 opgericht door een aantal afgestudeerde studenten van de Genkse kunstacademie en treedt sindsdien geregeld op. De groep brengt niet alleen werk van anderen maar verzorgt ook avondvullende eigen programma’s. Behalve Jef Habex behoren/behoorden tevens o.a. Lut Bruggen, Steven Lemmens en Gert Peters tot de groep.


Lut Bruggen. Bovenstaande twee foto's: © Ton Grotens.
De manifestatie werd afgesloten met een diner in een van de restaurants van C-Mine in Genk. C-Mine is de naam van een ontwikkelingsproject van de voormalige steenkolenmijn van Winterslag in Genk. Een deel van de mijngebouwen en -installaties is behouden gebleven en heeft monumentenstatus. De gebouwen in historiserende stijl dateren uit het begin van de twintigste eeuw. Erachter staan twee schachtbokken die ’s nachts worden aangestraald. Ook het ophaal-machinegebouw en de elektriciteitscentrale van de mijn zijn nog te bezichtigen.
Sinds 2001 vestigen zich steeds meer instellingen en organisaties in C-Mine zoals bioscoopcomplex Euroscoop, het atelier van keramist Piet Stockmans, congreszalen, de Media & Design Academie, het Cultuurcentrum en een wokrestaurant
In 2013 won C-Mine de Vlaamse Monumentenprijs en organiseerde het de eerste Avond van de Architectuur.

V.l.n.r.: Albert Hagenaars, Ton Grotens, Marije Kos (site), Joris Iven (site) en Kitty Doomernik (site). Foto: Siti Wahyuningsih.


Zicht op de 60 meter hoge schachtbok van C-Mine. Foto: Albert Hagenaars.
index