index

DEELNAME AAN KUNSTMANIFESTATIE VAN TRAJART IN DE BARONIE


In het kader van de reeks culturele activiteiten Schatten van Brabant organiseerde TrajarT op 4 en 12 oktober een aantal ontmoetingen rond cultureel erfgoed in het zuiden van de Baronie van Breda.
‘Poosplaatsen’, plekken om even stil te staan bij historie, natuur, beeldende kunst en poëzie, speelden daarbij een belangrijke rol. Kunstenaars, ook uit andere landen, presenteerden het landschap middels hun werk op een andere, vaak verrassende wijze.
Albert Hagenaars was een van de uitgenodigde dichters. Op verschillende locaties, in de Ledevaertkerk en bij een 19e eeuwse grenspaal, las hij voor steeds andere groepen bezoekers werk voor, op de eerste plaats zijn teksten die enkele jaren geleden in natuursteen zijn uitgehouwen en aan de oever van de Mark zijn te lezen. 

 

hier te herhalen wat water

vermag: brug en grens vervagen,

vogels en het geklepel

van de kloosterklok

aan de overkant vervangen

het rumoer van ons dagelijks

denken, tot diep

in dit beekschap dat wij

wil worden: thuis

 

 

 

hier te onthalen wat wolken

beweegt: windstil keren,

inkeren tot oudere stromen

van eigen leven

aan de andere kant

die wij verborgen dachten,

niet afgeleid te worden

van de enige opdracht

als water: overgaan

 

 De door Trajart voorgestelde route door het ongerepte bekenlandschap tussen Ulvenhout en de Belgische grens (soms erover) voerde langs o.a. een middeleeuws kerkje, vennen, veldkapellen, een paraboolduin uit de laatste IJstijd, de resten van een schuurkerk, het slagveld bij Strijbeek, een orangerie, een wijngaard, een voorde, verscholen meanders, oude hoeves en landgoederen, een antieke grenspaal, een Kapucijnerklooster en de plek waar in de prehistorie een ijzersmederij was.

De deelnemende kunstenaars waren behalve Albert Hagenaars:
Jalal Alwan (schilder uit Irak), Theo Beyers (zanger, musicus), Blandine (theaterdame uit Frankrijk), Frans August Brocatus (dichter uit Vlaanderen), Miek Coppens (beeldend kunstenaar), Olaf Douwes Dekker (dichter), Annemiek van de Geijn (componiste/pianiste), Noortje Korst (zangeres van ConeCtion), Margot Maaskant (beeldend kunstenaar), Jasper Mikkers (dichter), Elly van Munster (musica), Martin Peulen (beeldend kunstenaar), Anne Pillen (beeldend kunstenaar), Ruud Ringers (sculpteur), Laurens Siebers, Pien Storm van Leeuwen (dichteres), Lauran Toorians (keltoloog, criticus en essayist), Bart Welten (pianist) en Maria Wieggers (zangeres), alsmede de groep Trobar, die met ondersteuning van oude instrumenten poëzie van Hadewijch brengt.

Componiste Annemieke van der Geijn Pien Storm van Leeuwen
Olaf Douwes Dekker (ex-stadsdichter van Breda). Bij grenspaal 218 aan de Mark onder het Vlaamse dorp Dreef.

 

Deze manifestatie, die jaarlijks een nieuwe editie kent berust en op een concept van Pien Storm van Leeuwen berust, werd financieel mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant, Rabobank De Zuidelijke Baronie en de gemeente Alphen-Chaam.

 


index