5 foto's

Het in de Achterhoek gelegen Bredevoort, een bevallig dorpje van 1500 inwoners met stadsrechten, noemt zich sinds 1993 Bredevoort Boekenstad. Er zijn tientallen antiquariaten, tweedehands boekenzaken, galerietjes en ateliers gevestigd. Het project won al vele, ook internationale, prijzen. Bredevoort is gelieerd aan het gelijksoortige Schöppingen vlakbij Münster. Andere plaatsen met een zorgvuldig gekoesterd boekenimago zijn o.a. Redu (Wallonië), Bécherel (Bretagne), Hay-on-Wye (Wales), Saint-Pierre-de-Clages (Zwitserland) en Deventer.
Vanaf 2006 is ook het Poëziecentrum Nederland in Bredevoort aanwezig, in de voormalige basisschool aan ’t Zand. Dichter Gerrit Kouwenaar verrichtte op 3 februari de opening. Van meet af aan wilde Het PcN een studie- en documentatiecentrum voor heel Nederland en Vlaanderen zijn. Directeur Wim van Til startte nog in hetzelfde jaar een reeks ontmoetingen met dichters. Te gast waren o.m.: Bert Bevers, Pim te Bokkel, Chrétien Breukers, Frans Budé, Job Degenaar, Bart FM Droog, Joris Iven, Anton Korteweg, Hannie Rouweler, Thom Schrijer, Hans Tentije, Wim van Til zelf, Victor Vroomkoning en Ben Zwaal.
Ter gelegenheid van het optreden van de 50e dichter én het winnen van Gelderse Pauwenveer 2012 van het Prins Bernhard Cultuurfonds, bestaande uit een bedrag van 25.000 euro plus een kunstwerk van Ronald Tolman, werd het boek ‘Ontmoet de dichter …’ gepubliceerd. Het bevat gedichten van de 50 optredende dichters plus de daarbij horende 50 + 1 prenten van graficus Gerrit Westerveld. Kunsthistorica Johanna Jacobs schreef de inleiding.
De prijs werd op 10 november uitgereikt door de Commissaris van de Koningin van de provincie Gelderland, de heer C.G.A. Cornielje, in de Sint-Joriskerk van Bredevoort. Bovenstaande foto toont een aantal van de aanwezige dichters.
Bovenste rij v.l.n.r. Ben Zwaal, Co Woudsma, Albert Hagenaars, Job Degenaar, Jaap Robben, Marijke Hanegraaf, Piet Gerbrandy, Hans Tentije, Bert Bevers, Thom Schrijer en graficus Gerrit Westerveld. Onderste rij v.l.n.r.: Barbara Breedijk, Bart FM Droog, Wim van Til, Fred Penninga en Pim te Bokkel. Foto: Aleid Tenkink, 10 november 2012.

 

 De prent van Gerrit Westerveld bij het gedicht ‘Graat’ van Piet Gerbrandy. De tekst is inmiddels opgenomen in de bundel ‘Morgen ben ik vrij’, uitgeverij Contact, 20010.

Het boek, verschenen in een eerste druk in een oplage van 400 exemplaren, is voor 35 € plus 4 € porti te verkrijgen bij uitgeverij Kleinood & Grootzeer te Bergen op Zoom.

 

 

 

 

 

 

 

Met fotografe Aleid Tenkink en Bert Bevers in het Koppelhuis te Bredevoort tijdens de receptie. Foto: Antoinette Westerveld.